Na teritoriji američke države Mičigen, u gradu Obern Hilsu je daleke 1925. godine, Valter Krajsler osnovao svoju kompaniju, a danas je brend Chrysler zvanično pripojen Fijat - u.

Zahvaljujući činjenici da je imao izuzetno bogato radno iskustvo, jer je prethodno radio u mnogobrojnim fabrikama automobila, osnivač ove kompanije se smatrao sposobnim i da osnuje svoju, koja će se baviti upravo proizvodnjom vozila. Neposredno pre nego što ju je zvanično osnovao, Krajsler je u okviru “Maxwell Motor Company”, na sajmu koji je održan u američkom gradu Njujorku, zvanično prezentovao prvi model automobila koji je poznat kao Chrysler Six. Razlog za ovakav naziv je vezan za njegov motor, koji je imao 6 cilindara, a podaci pokazuju da je prodaja išla odlično. Godinu dana nakon opisanog događaja je i zvanično osnovana fabrika automobila Chrysler.

Image title

Smatra se da je firma bila izuzetno uspešna tokom prvih godina nakon osnivanja, a prema dostupnim informacijama, modeli koje je ona u tom periodu lansirala su se nalazili na visokom drugom mestu po prodaji. U okviru ove kompanije je funkcionisala i još jedna, koja je prvenstveno bila usmerena na proizvodnju delova za vozila.

Jedan od najluksuznijih modela u istoriji ove kompanije je svakako čuveni Imperijal, koji je sasvim sigurno mogao da parira luksuznim modelima automobila, koje su u to vreme proizvodile kompanije Ford i Dženeral Motors. Baš zato što se pokazao naročito uspešnim u svakom smislu, Imperijal 1955. godine počinje da funkcioniše kao potpuno samostalni brend. Iste godine se Chrysler zvanično udružuje sa kompanijom Philco, a to spajanje je sasvim sigurno ostalo upamćeno u istoriji automobilizma. Naime, zahvaljujući takvoj saradnji, upravo je ovo kompanija koja je prva uspela da u svoje modele ugrađuje i radio, a tada se pojavljuje i model automobila iz serije 300.

Samo dve godine posle toga, to jest 1957. počinje proizvodnja vozila koja su posedovala specijalizovani elektronski sistem za ubrizgavanje goriva, a prvi modeli u koje je on bio ugrađen su Plainsman i Chrysler 300 D.

U vreme kada je nastao, model Kordoba je bio izuzetno zanimljiv, a čini se da je to ujedno bio i jedan od poslednjih koji je bio tako uspešan. Naime, na samom početku osamdesetih godina prošlog veka nastupa velika finansijska  kriza za ovu firmu. U to doba bivaju prezentovani i modeli poznati kao Chrysler MPV, koji su bili naročito traženi na tržištu, jer su uspevali da odgovore na sve zahteve koje jedna prosečna porodica može da ima. Na teritoriji različitih evropskih država su modeli ove serije ostali zapamćeni kao Chrysler Grand Voyager.

Nažalost, nadležni u ovoj čuvenoj američkog firmi su sebi dozvolili i da naprave izuzetno veliki propust, što će svakako donekle imati negativan uticaj i na njihovo buduće poslovanje. Zapravo, krajem 80 - ih godina prethodnog veka je otkriveno da test vožnje za više od 30 hiljada vozila nisu uopšte sprovedene prema pravilima.

Iako je tokom prve decenije 21. veka Chrysler imao partnerstvo i sa kompanijom Daimler Benz, zvanično se od 2014. godine nalazi u okviru grupacije Fiat.

Širom naše zemlje postoje specijalizovane firme koje vrše otkup automobila Chrysler, te nastoje da maksimalno olakšaju klijentima njihovu prodaju.

Podeli ovu stranicu