Nekada omiljeni brend mnogih ljudi u našoj zemlji, ali i u Italiji, kao i u ostalim zemljama regiona. čuveni Fića, danas ima potpuno drugačiji izgled, na koji se svakako treba navići.

U italijanskom gradu Torinu je 11. jula 1899. godine, dobro poznati Đovani Anjeli osnovao kompaniju koja je nosila naziv Fabbrica Italiana Automobili Torino ili jednostavnije, Italijanska fabrika automobila Torino.

Inače je Fiat u našoj zemlji naročito poznat po tome što je i domaća fabrika „Zastava“, čije je zvanično sedište u Kragujevcu, proizvodila brojne njegove modele, a na osnovu validne licence. Pored već pomenutog Fiće, ova srpska fabrika je proizvodila i modele Zastava 101, zatim Zastava 750, odnosno 850, kao i Skala 55.
Image title

inače, samo godinu dana nakon osnivanja je ova čuvena fabrika automobila proizvela ukupno 24 vozila, a oni su imali motor od samo 12 konjskih snaga. Nedugo nakon toga, već 1908. godine ovaj italijanski proizvođač automobila izvozi svoje proizvode na tržište drugih zemalja, a primarno na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, ali i Nemačke.

Kada je reč o fabrici automobila „Zastava“, ona danas proizvodi takođe određene modele po licenci Fiat - a, a najnoviji model je Zastava 10.

Takođe, ova kompanija ima udeo u vlasništvu i u okviru mnogih drugih koje posluju u automobilskoj industriji, a između ostalog to se odnosi na „Maserati“, „Alfa Romeo“ i „Lančia“, ali i druge.

Poznati modeli iz prethodnih godina svakako su Fiat Stilo, Fiat Uno i Tipo, kao i Fiat Tempra, te isto tako i Fiat Linea i drugi. Što se tiče savremenog poslovanja, informacije koje su dostupne pokazuju da ova firma ostvaruje profit od 600 miliona evra, te da ima više od 200 000 zaposlenih.

A modeli koji su trenutno aktuelni su Fiat Doblo, te Fiat 500 L, kao i Fiat Panda, ali i Fiat Tipo, te Fiat 124 Spider, koji je lansiran 2016. godine.

Ono što karakteriše modele automobila koje proizvodi ova fabrika, svakako su prilično povoljne cene i to kako novih modela, tako i uopšteno cene održavanja, ali i rezervnih delova. Zato se i ne može reći da je čudno što se mnogi odlučuju da kupuju upravo modele koje ona lansira, pa se često javlja potreba da bude izvršen i otkup automobila Fiat, a brojne specijalizovane firme koje posluju na teritoriji Srbije to čine po uslovima, koji u većini slučajeva odgovaraju maksimalno klijentima i njihovim zahtevima.

Podeli ovu stranicu