Nakon kompanije „Hyundai“, na teritoriji Južne Koreje je druga po veličini firma Kia Motors, a ona se danas nalazi u sastavu „Hyundai Kia Automotive Group” i fabrika joj je smeštena u gradu Seulu.

Interesantno je napomenuti da ova firma nije na početku proizvodila automobile, već primarno delove za bicikle, ali i cevi od čelika. Nedugo nakon toga, Kia prelazi na proizvodnju kako motocikala, tako i skutera, a tek nakon skoro 30 godina ona se fokusira na proizvodnju automobila. Prema zvaničnim podacima, 1973. godine se počinju lansirati automobili, a sama kompanija postoji od 1944. godine.
Image title

Zvanično, prvi benzinski motor koji je imao unutrašnje sagorevanje biva proizveden baš u ovoj kompaniji. A 1974, godine na tržište izlazi model Kia Brisa. Tek kasnije, tačnije osamdesetih godina prošloga veka, ovaj proizvođač automobila znatno napreduje, te se slobodno može reći i da staje rame uz rame sa čuvenom kompanijom Hyundai.

Upravo je ova poznata firma, zajedno sa kompanijama „Fiat“ i „Peugeot“ potpisala ugovor u kome se obavezala da model Fiat 132, kao i model Peugeot 604 proizvodi zajedno sa njima.

Pojedini modeli automobila Kia su se prodavali i izvan granica Južne Koreje, a primarno se misli na model Pride, koji je za potrebe tog tržišta nazvan Ford festiva. Kasnije, za tržište Sjedinjenih Američkih Država kompanija lansira i model Avella, a njegov zvaničan naziv je tada promenjen, tako da je prodavan kao Ford Aspire. Prema podacima koji su dostupni zvanično, kompanija Kia je 1994. godine na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država prodala prvi automobil, iako je čak dve godine pre toga imala zastupništva u ovoj zemlji.

Ono čime su se nadležni u ovoj kompaniji, koja je specijalizovana za proizvodnju automobila primarno rukovodili, je prvenstveno bila cena, koja je bila formirana tako da vozila budu relativno lako dostupna većem broju ljudi.

Sve do skoro kraja prošlog veka je firma Kia prilično dobro poslovala, a baš zbog toga što se nije fokusirala na lansiranje novih modela, kompanije „Hyundai” je pripaja i na taj način, jednostavno rečeno prestaje da ima konkurenciju. Zvanično je ova firma ponovo počela da proizvodi već 2001. godine, a ti modeli automobila su karakteristični po mnogo boljem kvalitetu, pa samim tim i po garanciji, koja je u ovom slučaju znatno duže trajala.

Uz kupovinu i prodaju, u celom svetu se vrši i otkup automobila Kia, a najzastupljeniji modeli na tržištu država Evrope su Kia Sorento i Soul, te Kia Rio i Kia Sid, a svakako su dostupni i modeli Kia Optima, zatim Venga, te Kia Sportage i ostali.

Podeli ovu stranicu