Nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata, na teritoriji Velike Britanije je 1948. godine počela sa radom fabrika, koja se specijalizovala za proizvodnju terenskih vozila.

Na ideju o proizvodnji Land Rover džipova je, zapravo došao Moris Vilks, koji je imao potrebu za bezbednim vozilom, budući da je vodio farmu, koja je bila smeštena na ostrvu koje se nalazilo nadomak obala Severnog Velsa. Kako mu je bilo potrebno vozilo koje će istovremeno biti pouzdano za prevoz ljudi, ali i dovoljno jako da mu pomaže prilikom obavljanja brojnih zaduženja na farmi, ovaj čovek je najpre kupio automobil Džip Vilis, koji je primarno bio napravljen za potrebe vojske. Nažalost, taj auto se prilično često kvario, pa je Moris, zajedno sa bratom Spenserom, došao na ideju da kreira upravo vozilo koje će moći da odgovori na sve njegove potrebe.
Image title


Pored njih dvojice, za izlazak prvog modela automobila Land Rover na tržište, je zaslužan i inženjer Čarls Spenser King, kao i Olaf Pope, koji je nastojao da izradi što bolji motor za to vozilo. Iako je kompanija Land Rover njima dala veliku slobodu u izradi prototipa, finansijske prilike na teritoriji Velike Britanije u to doba nisu bile baš najbolje, pa je bilo dosta poteškoća u izradi. Naime, morali su koristiti aluminijum za izradu karoserije prototipa tog modela automobila, a u njega su uneli i sistem integralnog pogona. Zvanično je na Sajmu automobila u Amsterdamu, krajem aprila 1948. godine taj model i prezentovan javnosti, a podaci pokazuju da je i kod publike i kod stručnjaka bio naročito dobro primljen.

Podatak koji navodi da je više od 70% vozila koji su primarno bili proizvedeni i dalje u opticaju, jasno pokazuje da je reč o naročito kvalitetnoj izradi. Mada se mora istaći da se često vrši i otkup automobila Land Rover, a cene su na zavidnom nivou, pošto su u pitanju naročito izdržljivi modeli.

Uzevši u obzir da se radi o izuzetno kvalitetnim i bezbednim terencima, automobile marke Land Rover često koriste vojske mnogih zemalja, kao i policija, te različite spasilačke i druge službe, koje za takvim automobilima imaju potrebe.

Pored Land Rover Range Rover i Land Rover Freelander, svakako bi treeblo pomenuti i model Land Rover Discovery, kao i najnoviji model Land Rover Range Rover Velar, te Land Rover Range Rover Evoque, a dostupni su i mnogi drugi modeli iz prethodnih serija.

Nudimo otkup automobila Land Rover. Pozovite nas 064 133 08 80!


Podeli ovu stranicu